Emülsiyon Giderimi


Emülsiyon Nedir?

Emülsiyonlar, normal şartlarda karışmayan iki veya daha fazla sayıda sıvının oluşturduğu karışım benzeri yapılarıdır.

Emulsion kavramı Latince kökenli olup esas olarak yağ ve su karışımı olan süt, ya da sütsü karışımları ifade etmektedir.

İki sıvı farklı özelliklerde emülsiyonlar oluşturabilir. Örneğin su ve yağ dağıtıcı fazın su olduğu durumda, su içerisinde yağ emülsiyonu oluşturabildiği gibi, dağıtıcı fazın yağ olması durumunda ise yağ içerisinde su emülsiyonu oluşturabilir. Benzer biçimde yağ ve su için çoklu emülsiyonların hazırlanması da mümkündür.

Emülsiyon
A- Henüz karışım oluşturmamış (karışmayan özellikte) iki faz
B- Faz II nin faz I içerisinde dağılması ile ortaya çıkan emülsiyon
C- Kararsız ve fazları giderek ayrılan emülsiyon
D- Fazları kararlı hale getiren surfaktan uygulanmış durum

Emülsiyonlar, sürekli ve dağılan fazlar ile bu fazların etkileşiminden ortaya çıkan bağlayıcı faz (ara yüzey) fazlar içerir. Çok sayıda ara yüzeyin ışığı farklı biçimlerde kırması nedeniyle emülsiyonlar bulut benzeri bir görüntü oluşturma eğilimindedir.

Işığın eşit dağıldığı koşullarda emülsiyonlar beyaz renkli görüntü verirler.

Emülsüyon içerisinde dağılan fazın dağılma oranı arttıkça kısa ve uzun dalga boylu ışınların dağılma miktarları da artacağından görüntü mavi renge doğru kayar ki bu durum Tyndall etkisi olarak isimlendirilmektedir.

Emülsüyonlar konsantre edildikçe görüntü uzun dalga boylarına (sarı) kayar. Bu olgu sütten yağ elde edilmesi sürecinde izlenebilecek bir etkidir.

Emülgatör Nedir?

Bir emülgatör (emülsifikatör, emülsifiyer veya emüljen olarak da bilinir) bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir.

Gıda emülgatör örnekleri arasında yumurta sarısı (içindeki başlıca emülgatör bileşik lesitindir), bal ve hardaldır (hardal çekirdeğinin kabuğunda bulunan hardalın emülgatör etkisinden sorumludur).

Proteinler de daha küçük moleküller de emülgatör etkisi gösterebilirler. Bazı durumlarda Pickering stabilizasyonu denen bir mekanizma ile tanecikler de emülsifikasyona neden olabililer.

Emülsüyonların büyük bölümü istikrarsız yapılardır ve karışımların doğal olarak emülsiyona kayma eğilimi yoktur. Emülsüyon üretebilmek için çalkalama, yüksek frekanslı ses dalgalarının kullanılması vb dışarıdan ilave enerji girişine gereksinim duyulur. Bu durumda bile emülsüyon oluşturan fazlar zaman kararlı durumlarına geri dönme eğilimindedirler. Salata sosları bu durumun güzel bir örneğini oluşturur: sürekli biçimde çalkalanmadığı taktirde yağ ve sirke fazları birbirinden ayrılma eğilimindedir.


Emülsiyonlar Nerede Karşımıza Çıkıyor?

Emülsiyonlar farklı sanayilerde çok çeşitli süreçler sonucu oluşabilir. Emülsiyonların oluşumu sanayiye ve sürece özel olduğu için emülsiyon kırıcı ürün seçimi hem zordur, hem de laboratuvar testleri gerektirir. Yağlar içerik olarak çok değişkendir, kayganlaştırıcı ve makine yağlarından, çözünür yağlara, haddeleme yağlarından, hayvansal yağlara ve bazen de aromatiklere uzanan geniş bir aralıktadır.


Emülsiyonlara Rastlanan Sanayilere Örnekler:

• Petrokimya Sanayi
• Gıda Sanayi
• Otomotiv Sanayi
• Metal Sanayi
• Deri Sanayi
• Tekstil Sanayi
• Kozmetik Sanayi
• Boya, yüzey kaplama ve yapıştırıcı sanayileri
• Yağlar, katı yağlar ve mum (:wax) sanayileri
• Çamaşırhaneler içinde olmak üzere sabun ve deterjan sanayileri

Emülsiyon Kırma İşlemi Nasıl Olur?

Atık yağ/su emülsiyonlarının uzaklaştırılması, endüstride giderek pahalı bir sorun haline gelmekte ve bu nedenle yağ giderimi için çeşitli arıtım yöntemleri geliştirilmektedir. Atıksu arıtım yönteminin seçimi, arıtılacak olan suyun karakteristik özelliklerine bağlıdır. Yağ/su emülsiyonlarının arıtım yöntemi seçiminde de göz önünde bulundurulması gereken ilk faktör , atıksudaki yağ damlacıklarının büyüklüğüdür.

Liberta Kimya olarak yapmış olduğumuz çalışmalarda BLANCOwt serisinde Emülsiyon kırmada kullanmakta olduğumuz ürünlerimiz ile bu problemleri en uygun maliyetlerle ve yüksek verimlilikle çözmekteyiz.

Emülsiyon
Resim 1.1

Uygun koşullarda atık emülsiyon sularında doğrudan dozaj ile emülsiyon sudan ayrıştırılabilmektedir.(bkz. Resim 1.1) Elde edilen atık yağ tekrar değerlendirilebilmekte (Atık yağ toplama tesisleri tarafından satın alınabilmektedir), proseste var ise UF membranlarının ömrü ve verimliliği arttırılmaktadır. Ayrıca Emülsiyon sonrasında yine kimyasal reaksiyon ile ( Koagülasyon & Flokülasyon) uygun deşarj limitlerine ulaşarak yüksek deşarj maliyetleri düşürülmektedir.(Resim 1.2)

Emülsiyon
Resim 1.2

Emülsiyon ayrıştırma işleminde kullanılmakta olan yağ ve işleme prosesine uygun seçilen ürün ile belirlenen oranda ürün ilave edilip bir süre karıştırılma işlemi gerçekleştirilmektedir. Yeterli Flok büyüklükleri ve berraklık elde edildiğinde atık su beklemeye alınıp emülsiyonun sudan ayrışması beklenilmektedir.

Koagülant seçimi için emülsiyon giderimi sonrasında oluşan atık suya öncelikle koagülant ve flokülant içerikli ürünler ilave edip belirli bir süre karıştırma işlemi yapılmıştır. Oluşan çöktürme işlemi sonrasında AKM ve bulanıklık değerleri gözle görülür şekilde azalmıştır. Ayrıca flokların yapısı da görsel olarak değerlendirilebilmektedir. (Resim 1.2)

Yapılan testler laboratuvar şartlarında gerçekleştirilmiş olup tesislerde kullanılmakta olan yağ, atık su karakteristiği vs. gibi parametreler ile BLANCOwt serisindeki farklı ürünlerimiz ile yine verimli sonuçlar alabilmekteyiz.

Bu işlemler ile elde edilen faydalar aşağıdaki gibidir;
• Ayrıştırılan yağ yakma için çok daha uygundur ve satılabilir durumdadır
• Daha az Kimyasal kullanımı
• Daha az Çamur, Enerji, Membran and Operasyonel Giderler
• Güvenlidir (Isıtma, Asit kullanımı gerekmez )
• İyi Laboratuvar Çalışması gerektirir

ATIKSU ARITMA HİZMETLERİ

Atıksu arıtma gereksinimlerinizi görüşmek için Liberta Kimya ile iletişime geçin. Maliyetleri ve operasyonel verimlilikleri optimize etmenize, su ve enerji tasarrufu sağlamanıza yardımcı olabilmek için atıksularınızın arıtılmasıyla ilgili uzman tavsiyesi ve desteği sağlayabiliriz. Tesislerinizdeki atıksuyunuzdan numune alarak aşağıdaki işlemleri uygulamaktayız;

• Numune Jar testleri (5 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır)
• Laboratuvar Raporlama (Jar test sonuçları sonrasında en çok 2 iş günü içerisinde)
• Saha Jar Test Denemesi (Yapılmış çalışmada tespit edilen ürün/ürünlerimiz ile tesiste tekrar beraber yapacağımız Jar Test çalışması)
• Saha Raporlama (Saha Jar test sonuçları sonrasında en çok 2 iş günü içerisinde)
• Fiyat Teklifi (Yıllık tüketim miktarları ve sözleşme koşullarına istinaden)
• Saha denemesi (Sonuç almış kimyasallar ile saha denemesi)